Psikologët alarmojnë: Ndaloni celularët në dhomat e gjumit, më e keqja ndodh natën

Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë, fëmijët duhet të kalojnë jo më shumë se një orë në ditë para ekraneve. Por në një botë të sunduar nga teknologjia, koha e ekranit është shumë e vështirë të kufizohet. Kjo është arsyeja pse adoleshentët shumë më herët po bëhen të varur nga telefonat, shkruan Panacea. Psikologja Liza Damur […]

Psikologët alarmojnë: Ndaloni celularët në dhomat e gjumit, më e keqja ndodh natën
Telefon celular

Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë, fëmijët duhet të kalojnë jo më shumë se një orë në ditë para ekraneve. Por në një botë të sunduar nga teknologjia, koha e ekranit është shumë e vështirë të kufizohet. Kjo është arsyeja pse adoleshentët shumë më herët po bëhen të varur nga telefonat, shkruan Panacea.

Psikologja Liza Damur nuk është e mendimit që ekranet e apo celularët të hiqen plotësisht nga jeta e fëmijëve. Ajo thotë se gjithçka ka të bëjë me koordinimin dhe kufijtë. Damur ndan këshilla se si ta rregulloni kohën para ekranit nëse keni një adoleshent në shtëpi.

“Prindërit shpesh më pyesin se çfarë rregulli do t’u vendosja fëmijëve të mi kur është në pyetje teknologjia. E di saktësisht se çfarë do të ishte – nuk ka teknologji në dhomën e gjumit,” thotë ajo.

Damur rekomandon mbajtjen e telefonave, tabletave, televizorëve dhe kompjuterëve jashtë dhomave të gjumit.

“Së pari, ata do të flenë më mirë nëse ne e bëjmë këtë.” Ne e dimë se ekziston një lidhje e madhe midis gjumit cilësor dhe shëndetit mendor. Së dyti, mendoj se është e rëndësishme t’i mësojmë fëmijët të mos përdorin pajisje prapa dyerve të mbyllura, sepse gjithçka që ndodh mund të jetë publike“, shpjegon Damur.

Së fundi, ajo thotë se bazuar në përvojën e saj, ajo ka parë gjërat më të këqija që lidhen me teknologjinë ndodhin natën vonë.

“Rreth orës një pas mesnate, frenat janë të dobëta dhe impulset janë të forta. Kështu që unë mendoj se mungesa e përdorimit të teknologjisë gjatë natës është diçka që mund t’i ndihmojë adoleshentët të qëndrojnë në rrugën e duhur dhe të mos bëjnë diçka që nuk duan të bëjnë”, përfundon ajo.