RMV, departamenti i Mbrojtjes nuk punëson ushtarë për t’i dërguar në Ukrainë

Duke pasur parasysh se NATO nuk është në luftë me Rusinë dhe nuk dërgon trupa në frontin në Ukrainë, si dhe se Ushtria e Republikës së Maqedonisë së Veriut merr pjesë vetëm në misionet dhe stërvitjet e NATO-s dhe BE-së, nuk mund të pretendohet se Ministria e Mbrojtjes punëson ushtarë për dëshirat e Zelenskit, domethënë […]

RMV, departamenti i Mbrojtjes nuk punëson ushtarë për t’i dërguar në Ukrainë
Ceremonia solemne për avancimin e 120 nënoficerëve dhe betimi solemn i 150 ushtarëve profesionistë. Foto: Ministria e Mbrojtjes

Duke pasur parasysh se NATO nuk është në luftë me Rusinë dhe nuk dërgon trupa në frontin në Ukrainë, si dhe se Ushtria e Republikës së Maqedonisë së Veriut merr pjesë vetëm në misionet dhe stërvitjet e NATO-s dhe BE-së, nuk mund të pretendohet se Ministria e Mbrojtjes punëson ushtarë për dëshirat e Zelenskit, domethënë dërgimi i tyre për të luftuar në Ukrainë, siç pretendon postimi. Është manipulim dhe gënjeshtër që shtyhet me vetëdije nga mbështetësit e agresionit rus, shkruan Vërtetmatësi.

Po analizojmë një postim në rrjetin Facebook që manipulon një shpallje të publikuar nga Ministria e Mbrojtjes për punësimin e 150 ushtarëve profesionistë, me pretendimin se do të dërgohen në Ukrainë.

Kërkohen më shumë ushtarë për dëshirën e Zelenskit, thuhet në postimin, nën të cilën gjendet një fotografi nga titulli i një teksti për njoftimin e Ministrisë së Mbrojtjes.

Ministria e Mbrojtjes më 15 shtator publikoi konkursin për punësimin e 150 ushtarëve profesionistë për shërbim në Armatën e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Publikimi që është objekt i shqyrtimit tonë bën një manipulim, duke pretenduar se këta ushtarë janë në kërkim për shkak të dëshirës së Zelenskit, pra dërgimit të tyre në frontin e Ukrainës.

Deri më tani, në disa raste, profile të ndryshme në Facebook, përkrahës të agresionit rus, janë përpjekur të manipulojnë dhe përhapin lajme të rreme se NATO është në luftë me Rusinë dhe se anëtarët e NATO-s do të dërgojnë trupa në Ukrainë. Në këtë kontekst u përmend edhe Maqedonia dhe lajmet e këtij lloji tashmë janë vërtetuar nga Vërtetmatës.

Pjesëmarrja e qytetarëve nga Maqedonia e Veriut në një ushtri të huaj është krim. Ushtria e Republikës së Maqedonisë së Veriut merr pjesë vetëm në misionet dhe stërvitjet e NATO-s dhe BE-së. Pretendimi se Ministria e Mbrojtjes apo ministri përgatit lista për mobilizim është i pasaktë. Sipas vlerësimeve të sigurisë, situata në vend është e sigurt dhe stabile. Ministria e Mbrojtjes dhe Ministrja Petrovska bëjnë thirrje që të përmbahen nga përhapja e lajmeve të rreme dhe dezinformatave, na është përgjigjur Ministria e Mbrojtjes në nëntor 2022.

NATO nuk është aspak në luftë me Rusinë, sepse nuk ka ushtarë nga vendet anëtare të NATO-s në luftën në Ukrainë. Ajo që NATO po bën është dërgimi i ndihmës ushtarake në Ukrainë për ta mbrojtur atë nga politika ekspansioniste e Rusisë. Këtë e ka theksuar shumë herë deri më tani Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg.

NATO ka për detyrë të mos lejojë përshkallëzimin e luftës në Ukrainë dhe të parandalojë përfshirjen e Aleancës në luftë, theksoi në një rast Stoltenberg.

Rusia sulmoi Ukrainën dhe Ukraina ka të drejtë të mbrohet. NATO dënon agresionin ushtarak brutal dhe të paprovokuar të Rusisë kundër Ukrainës, e cila është një shtet i pavarur dhe demokratik dhe një partner i ngushtë i NATO-s. NATO dhe aleatët vazhdojnë të mbështesin Ukrainën në të drejtën e saj të padiskutueshme për vetëmbrojtje.

NATO ndihmon në koordinimin e kërkesave të Ukrainës për ndihmë dhe mbështet aleatët në dhënien e ndihmës humanitare. Neni 5 si garanci sigurie mundëson mbrojtjen kolektive dhe lejon Aleancën të dërgojë armë në Ukrainë pa rrezikuar sigurinë e saj. Për më tepër, struktura e vendosur mirë e Aleancës për standardet e përbashkëta dhe sistemet e ndërveprueshme i lejon Aleancës të dorëzojë pajisje me besimin se dërgesat në Ukrainë mund të plotësohen me pajisje të përputhshme nga aleatët e tjerë. Anëtarët individualë të NATO-s dërgojnë armë, municione dhe shumë lloje të pajisjeve të lehta dhe të rënda ushtarake, duke përfshirë sisteme antitanke dhe të mbrojtjes ajrore, drone dhe tanke, thuhet në uebsajtin e NATO-s.

Duke pasur parasysh se NATO nuk është në luftë me Rusinë dhe nuk dërgon ushtarë në frontin në Ukrainë dhe se Ushtria e Republikës së Maqedonisë së Veriut merr pjesë vetëm në misionet dhe stërvitjet e NATO-s dhe BE-së, nuk mund të pretendohet se Ministria e Mbrojtjes punëson ushtarë për dëshirat e Zelenskit,domethënë t’i dërgojë të luftojnë në Ukrainë, siç pretendon postimi. Është manipulim dhe gënjeshtër që shtyhet me vetëdije nga mbështetësit e agresionit rus. Prandaj, ne e vlerësojmë postimin si të pavërtetë.