Ushqimet me aditivë: Si t’i njohim dhe t’i përzgjedhim produktet e sigurta

Në botën e sotme të ushqimeve të përpunuara, shumë prej produkteve që gjejmë në raftet e dyqaneve përmbajnë aditivë të ndryshëm. Aditivët janë përbërës të shtuar në ushqime për të përmirësuar shijen, ngjyrën, konsistencën, dhe jetëgjatësinë, njofton Agroweb. Për shkak të rritjes së përdorimit të tyre dhe efekteve të ndryshme në shëndet, është thelbësore të […]

Ushqimet me aditivë: Si t’i njohim dhe t’i përzgjedhim produktet e sigurta
Sallatë, ushqim, dietë. Foto nga Brooke Lark/Unsplash

Në botën e sotme të ushqimeve të përpunuara, shumë prej produkteve që gjejmë në raftet e dyqaneve përmbajnë aditivë të ndryshëm. Aditivët janë përbërës të shtuar në ushqime për të përmirësuar shijen, ngjyrën, konsistencën, dhe jetëgjatësinë, njofton Agroweb.

Për shkak të rritjes së përdorimit të tyre dhe efekteve të ndryshme në shëndet, është thelbësore të njohim shenjat treguese të ushqimeve me aditive dhe të mësojmë si të përzgjedhim produktet e sigurta për shëndetin tonë. Në këtë artikull, do të shpjegojmë disa nga shenjat më të zakonshme që tregojnë praninë e aditivëve në ushqime.

1. Kontrolloni emrat e aditivëve në listën e përbërësve

Një mënyrë e zakonshme dhe e shpejtë për të identifikuar aditivët në ushqime është të kontrolloni listën e përbërësve në etiketë. Shpesh, aditivët janë të shkruar me emra teknikë të komplikuar, por shfaqen me një numër të caktuar (E-numër) që i identifikon. Për shembull, aditivi E621 është monosodium glutamat (MSG), i përdorur për të përmirësuar shijen e ushqimeve.

2. Ngjyra të jashtëzakonshme

Ngjyrat e tepruara dhe të artificiale janë një shenjë tjetër e mundshme e aditivëve në ushqime. Nëse produkti ka një ngjyrë jashtëzakonisht të ndritshme, e pazakontë për atë lloj ushqimi, ka mundësi që aditivët ngjyrosës janë përdorur për të arritur këtë efekt.

3. Shijet e përmirësuara ose të forta

Aditivët mund të përdoren për të përmirësuar shijen e ushqimeve. Nëse një produkt ka një shije të jashtëzakonshme, intensitetin e lartë të shijes, ose nuk përkon me shijen natyrale të llojit të ushqimit, kjo mund të tregojë praninë e aditivëve.

4. Jetëgjatësia përtej pritshmërive

Nëse një produkt ushqimor ka një afat të skadencësshumë të gjatë dhe nuk përputhet me natyrën e produkteve të ngjashme, kjo mund të jetë një shenjë tjetër e përdorimit të aditivëve.

5. Etiketat e kamufluara

Paketimet e produkteve ushqimore me aditivë mund të kenë etiketa të shkruara në mënyra të këndshme, duke përdorur fjalë si “natyrale”, “i përmirësuar”, “pa kalori”, “pa sheqer”, dhe të tjera. Kjo nuk do të thotë gjithmonë se produkti është i shëndetshëm, pasi aditivët mund të jenë përdorur për të ndryshuar cilësinë e produktit.

6. Përdorimi i termave si “aromë natyrale” ose “aromë artificiale”

Aditivët përdoren shpesh për të shtuar aromë në ushqime. Përdorimi i termave si “aromë natyrale” ose “aromë artificiale” mund të tregojë praninë e aditivëve, të cilët ndryshojnë shijen e produktit.

Duke lexuar etiketat me kujdes, gjurmuar ngjyrat e jashtëzakonshme dhe shqyrtuar shijet e përmirësuara, mund të ndihmojmë në identifikimin e produkteve që mund të përmbajnë aditivë të tepërt.