Varianti i Afrikës së Jugut: Simptoma e cila ka shumë të ngjarë të çojë në shtrim në spital

Varianti i Afrikës së Jugut ka qenë i lidhur me 105 raste në Mbretërinë e Bashkuar deri më tani dhe ky numër ka të ngjarë të rritet ndërsa përparon renditja e gjeneve.

Varianti i Afrikës së Jugut është shumë më i transmetueshëm se paraardhësi i tij. Ekzistojnë gjithashtu frika në rritje se mutacioni ka më pak antitrupa të dukshëm, të cilat mund të minojnë efektivitetin e vaksinave.

Mutacionet e reja të coronavirusit nënvizojnë rëndësinë e pikasjes së shenjave paralajmëruese të coronavirusit. Ekziston një spektër i simptomave të mundshme të shoqëruara me coronavirus, edhe pse disa janë me vendosmëri më serioze se të tjerët.

Duke folur për Express.co.uk, Dr Shawn Nasseri, theksoi simptomat që ka më shumë të ngjarë të kalojnë në shtrim në spital. Sipas Dr Nasseri, vështirësitë e frymëmarrjes që lidhen me COVID-19 mund të kalojnë në shtrim në spital. Ai shpjegoi: “Kur oksigjenimi preket dhe është vërtet e vështirë të marrësh frymë është vërtet serioze. Kjo mund të jetë për shkak të inflamacionit të zemrës ose mushkërive”.

Sipas Dr Nasseri, gulçimi është gjithashtu një simptomë e “miokarditit” – inflamacionit të zemrës. Provat nxjerrin në pah rreziqet që mund të paraqesin vështirësitë e frymëmarrjes. Sipas një përmbledhje të 13 studimeve të botuara në Journal of Infection, mungesa e frymëmarrjes është një faktor kryesor rreziku për rezultate të sëmundjes së rëndë dhe kritike me COVID-19.

Si të lehtësoni frymëmarrjen

Nëse po përjetoni vështirësi të frymëmarrjes në lidhje me COVID-19, ka gjëra që mund të bëni për të lehtësuar simptomat tuaja. “Provoni ta ulni ngrohjen ose të hapni një dritare. Mos përdorni një ventilator pasi mund të përhapë virusin”, shkruan NHS.

Mund të provoni gjithashtu:

Merrni frymë ngadalë përmes hundës dhe nxirreni përmes gojës, me buzët tuaja së bashku sikur butësisht po fryni një qiri

Uluni drejt në një karrige

Relaksoni shpatullat tuaja, kështu që nuk jeni të përkulur

Duke u përkulur pak përpara – mbështesni veten duke i vendosur duart në gjunjë ose në diçka të qëndrueshme si një karrige.

Sipas NHS, duhet të përpiqeni të mos bëni panik nëse ndiheni pa frymë – kjo mund ta bëjë atë edhe më keq.

Lajmet e fundit qe mund ti lexoni...
Lajme te ndryshme te rendeishme shqip