RMV, të shtunën nis testimi i maturës shtetërore në lëndët eksterne

Pothuajse 15 mijë nxënës që mbarojnë arsimin e mesëm këtë të shtunë do t’i nënshtrohen dy provimeve eksterne të maturës shtetërore – gjuhë amtare dhe letërsi. Risi në këtë vit shkollor është se në vend të klasave, testet do të bëhen në hapësira të mëdha të shkollave – salla sportive të shkollës ose në një […]

RMV, të shtunën nis testimi i maturës shtetërore në lëndët eksterne
Nxënës, matura shtetërore, maturantë. Foto: Meta.mk

Pothuajse 15 mijë nxënës që mbarojnë arsimin e mesëm këtë të shtunë do t’i nënshtrohen dy provimeve eksterne të maturës shtetërore – gjuhë amtare dhe letërsi. Risi në këtë vit shkollor është se në vend të klasave, testet do të bëhen në hapësira të mëdha të shkollave – salla sportive të shkollës ose në një hapësirë tjetër të madhe shkollore ku ka kushte për dhënien e testit, raporton MIA, transmeton Portalb.mk.

Sipas të dhënave të Qendrës Shtetërore të Provimeve (QShP), organizator i provimit të maturës shtetërore, për muajin qershor janë regjistruar 10.088 kandidatë për provimin në gjuhë dhe letërsi maqedonase, 4.189 për gjuhë dhe letërsi shqipe dhe 315 kandidatë për gjuhë dhe letërsi turke.

Provimi i dytë ekstern (me zgjedhje) do të jepet më 8 qershor. Janë regjistruar 1.356 kandidatë për matematikë, 13.198 për gjuhë angleze, 37 për gjuhë frënge, 114 për gjermanisht, 84 për estetikë dhe nga një kandidat për gjuhë dhe filozofi ruse.

Sipas llojit të arsimit, 6341 maturantë janë të shkollave të mesme, 8230 nga arsimi profesional dhe 263 nga arsimi artistik.

Materiali i provimit do të dërgohet në shkolla në mëngjes në ditët kur do të mbahet provimi dhe fillimi i testimit për të dy provimet do të jetë në orën 10:00. Provimi do të mbikëqyret nga rreth 2000 testues – mësues të cilët janë të punësuar në shkolla të tjera, jo në shkollat ​​e tyre, si dhe rreth 200 vëzhgues nga QShP, Byroja për Zhvillimin e Arsimit, Ministria e Arsimit dhe Shkencës dhe Qendra për Arsim dhe Formim Profesional.

Në një hapësirë të madhe, do të ketë disa testues në një vend, kështu që kjo risi do të lejojë kontroll më të mirë të asaj që ndodh gjatë provimit dhe do të parandalojë kopjimin ose ndarjen masive të përgjigjeve, siç ndodhi vitin e kaluar në një grup në aplikacionin Viber në provimin në anglisht.

Qëllimi i mënyrës së re të zhvillimit të provimeve është zgjidhja e pavarur e testit dhe respektimi i rregullave për dhënien që kanë ekzistuar që nga futja e provimit të maturës shtetërore në vitin 2007 (nuk lejohet: përdorimi i ndonjë mjeti shtesë – tekste, letër, celularë dhe pajisje të tjera elektronike, konsultim me maturantë të tjerë, kopjim, sjellje të pahijshme ndaj personave të tjerë në hapësirë, shkrim i karaktereve të papërshtatshme në test ose tekst që zbulon identitetin, etj.).

Drejtoresha e QShP Biljana Mihajlovska tha për MIA-n se pret që ky ndryshim të ofrojë një atmosferë më të mirë pune gjatë provimit dhe mundësi për maturantët të demonstrojnë njohuritë e tyre objektive, me të cilat, siç thotë ajo, rezultatet e maturës do të të jenë përgjithësisht më të besueshme.

“U bëj thirrje të gjithëve që të bëjnë punën e tyre – që studentët të tregojnë njohuritë e tyre në vend që të përpiqen të kopjojnë, dhe testuesit të mos lejojnë përpjekje të tilla. Testimi në një hapësirë të madhe do të bëhet me disa testues, kështu që edhe nëse dikush bën sikur nuk sheh se çfarë po bëjnë nxënësit, siç ndodhi vitin e kaluar, do të ketë një testues tjetër që do ta shohë. Vëzhguesit e vendosur në shkolla mund të largojnë jo vetëm një nxënës, nëse shkelen rregullat për dhënien e testeve, por edhe të largojnë një testues që “mbyllë sytë” ndaj parregullsive”, tha Mihajlovska.

Maturantët që nuk do të kalojnë ose jo të plotë maturën shtetërore në sesionin e qershorit do të mund të regjistrohen në sesionin e gushtit kur do të jepen dy provimet eskterne në datat 12 dhe 14 gusht 2024.