Dushi i ftohtë, i mirë apo i keq për shëndetin tuaj?

Besohet se dushi i ftohtë ka shumë përfitime shëndetësore. Ndërsa hulumtimet tregojnë se dushi i ftohtë mund të përmirësojë qarkullimin, imunitetin dhe shëndetin mendor, kërkimet mbi efektet e tyre në humbjen e peshës dhe shëndetin e lëkurës dhe flokëve janë ende në vazhdim, transmeton Panacea. Shikoni të gjitha faktet, nga qarkullimi më i mirë deri […]

Dushi i ftohtë, i mirë apo i keq për shëndetin tuaj?
Larje, dush, Foto: Unsplash

Besohet se dushi i ftohtë ka shumë përfitime shëndetësore. Ndërsa hulumtimet tregojnë se dushi i ftohtë mund të përmirësojë qarkullimin, imunitetin dhe shëndetin mendor, kërkimet mbi efektet e tyre në humbjen e peshës dhe shëndetin e lëkurës dhe flokëve janë ende në vazhdim, transmeton Panacea.

Shikoni të gjitha faktet, nga qarkullimi më i mirë deri te rreziqet e sëmundjeve të zemrës. Një dush i ftohtë është raportohet se ofron një sërë përfitimesh për shëndetin fizik dhe mendor, duke përfshirë përmirësimin e qarkullimit, imunitetin, energjinë, qartësinë mendore dhe shëndetin e lëkurës dhe flokëve. Megjithatë, për disa njerëz një dush i ftohtë është një ide e keq dhe mund të shkaktojë probleme shëndetësore.

Ky artikull shqyrton përfitimet dhe disavantazhet e bërjes së një dushi të ftohtë dhe kur dushi i ngrohtë mund të jetë më i miri.

Si dushi i ftohtë mund të përmirësojë shëndetin

Përfitimet e një dushi të ftohtë besohet se vijnë nga një proces biologjik i njohur si hormesis. Hormesis është një fenomen në të cilin një dozë e ulët e një substance që normalisht do të shtrëngonte dhe dëmtonte trupin në doza të larta, në vend të kësaj prodhon një efekt të dobishëm.

Ekspozimi ndaj ujit jashtëzakonisht të ftohtë shkakton reagimin luftarak të trupit, duke rritur nivelet e endorfinës dhe norepinefrinës, një neurotransmetues që luan një rol në stres, vëmendje dhe funksion kognitiv. Ushtrimet dhe kufizimi i kalorive dietike janë shembuj të tjerë të hormesis.

Përfitimet e një dushi të ftohtë

Përfitimet e sugjeruara të marrjes së një dushi të ftohtë përfshijnë përmirësimin e qarkullimin të gjakut, rritjen e imunitetit, humbjen e peshës, ndihmë për shëndetin mendor dhe më shumë. Disa njerëz mund të përfitojnë nga dushi i përditshëm i ftohtë, por njerëzit me kushte të caktuara duhet t’i shmangin ato.

Disa nga përfitimet që mund të ketë dushi i ftohtë përfshijnë:

Qarkullim i përmirësuar

Kur trupi bie në kontakt me ujin e ftohtë, ai përgjigjet duke rritur rrjedhjen e gjakut nl organet vitale për t’i mbrojtur dhe mbajtur ato të ngrohta, duke reduktuar rrjedhjen e gjakut në zonat sipërfaqësore të trupit. Ky qarkullim i shtuar sugjerohet të jetë i shëndetshëm për trupin.

Një sistem imunitar më i fortë

Përfitimet e dushit të ftohtë në sistemin imunitar janë ende duke u hulumtuar. Një studim zbuloi se pjesëmarrësit që përfunduar një dush të nxehtë me 30, 60 ose 90 sekonda të temperaturës më të ftohtë të ujit të disponueshëm për të paktën 30 ditë, kishin një reduktim të ndjeshëm të sëmundjeve që shkaktonin mungesa, por jo njl reduktim në ditët e përgjithshme të sëmundjes. Studiuesit vunë në dukje se kjo mund të sugjerojë se dushi i ftohtë ndihmoi në uljen e ashpërsisë së sëmundjes.

Ekzistojnë gjithashtu disa dëshmi se ekspozimi i përditshëm ndaj ujit të ftohtë mund të përmirësojë aftësinë e trupit për të luftuar tumoret kancerogjene. Stimulimi i përsëritur me ujë të ftohtë është zbuluar se zvogëlon shpeshtësinë e infeksioneve dhe përmirëson cilësinë e jetës tek njerëzit me sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD).

A është dushi i ftohtë i mirë për ju çdo ditë?

Nuk ka asnjë hulumtim se sa shpesh duhet të bëni dush të ftohtë, por nëse jeni të shëndetshëm, një dush i ftohtë i përditshëm është ndoshta i sigurt.

Humbje e peshës

Shumica e studimeve për humbje peshe janë fokusuar në zhytjen në ujë të ftohtë, jo në dush të ftohtë. Zhytja në ujët të ftohtë, në të cilën trupi mbulohet me ujë të ftohtë gjatë banjës ose notit, dihet se rrit metabolizmin. Trupi rrit metabolizmin e tij në një përpjekje për të ngrohur veten. Një metabolizëm më i lartë djeg më shumë kalori sesa një metabolizëm më i ulët.

Dihet gjithashtu se temperaturat e ftohta aktivizojnë yndyrën kafe të të trupit (indin dhjamor kafe), i cili djeg kalori në përpjekje për të mbajtur trupit të ngrohtë. Është ende duke u studiuar nëse djegia e yndyrës kafe mund të ndihmojë në humbjen e peshës dhe kontrollin e sheqerit në gjak.

Çfarë është zhytja në akull për humbjen e peshës?

Shëndet më të mirë mendor dhe humor më të mirë.

Dihet se ekspozimi ndaj të ftohtit aktivizon sistemin nervor dhe rrit nivelet e ndorfinës dhe noradrenalinës në gjak dhe tru. Marrja e rregullt e dusheve të ftohta mund të rrisë nivelet e energjisë, me efekte të ngjashme me kafeinën.

Noti i rregullt dimëror dhe aktiviteti fizik në muajt e ftohtë reduktojnë ndjeshëm tensionin, lodhjen, kujtesën dhe disponinim negativ. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se zhytja në ujë të ftohtë mund të jetë efektive në zbutjen e simptomave të depresionit.

Lëkurë dhe flokë të shëndetshëm

Një dush i ftohtë rrit qarkullimin dhe redukton inflamacionin, duke përmirësuar shëndetin dhe pamjen e lëkurës dhe flokëve. Uji i ftohtë gjithashtu shtrëngon poret e lëkurës. Edhe pse ka shumë dëshmi për përfitimet e dushit të ftohtë për lëkurën dhe flokët, nevojiten më shumë ërkime.

A ndihmon dushi i ftohtë në çlodhjen e muskujve pas ushtrimeve?

Dushi i ftohtë ose banjat janë zbuluar se reduktojnë perceptimin e lodhjes pas stërvitjes, zvogëlojnë dhimbjen e muskujve dhe përmirësojnë rikuperimin e muskujve. Ndërsa zhytja në ujë të ftohtë është treguar të ketë efekte të dobishme pas një stërvitje, nuk janë bërë shumë studime nëse dushi i ftohtë ofron të njëjtat përfitime.

Disavantazhet e dushit të ftohtë

Disavantazhi më i madh i dushit të ftohtë është ndjenja e pakëndshme e ujit të ftohtë në lëkurë. Në njl studim, 91 përqind e pjesëmarrësve treguan se do të vazhdonin të bënin dush të ftohtl të përditshëm pavarësisht shqetësimit. Megjithatë, nga kjo përqindje, vetëm 64 përqind bëjnë dush të ftohtë.

Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se ekspozimi ndaj të ftohtit mund të dëmtojë funksionin njohës te të rriturit, gjë që është një tjetër pengesë e dushit të ftohtë.

Rreziqet për sëmundjet e zemrës dhe mushkërive

Uji i ftohtë nushton enët e gjakut dhe rrit presionin e gjakut dhe rrahjet e zemrës. Ekspozimi ndaj ujit të ftohtë mund të shkaktojë aritmi (rrahje të çrregullta të zemrës) te pacientët me probleme të zemrës dhe të shkaktojë endemë pulmonare (kur qeset e ajrit në mushkëri mbushen me lëng).

Dushi i ftohtë në përgithësi nuk rekomandohet për personat me probleme të zemrës pse mushkërive dhe cili do person i cili është i predispozuar nga këto sëmundje duhet të konsultohet me një mjek përpara se të provojë dushin e ftohtë.

Shtatzënia

Efektet e dushit të ftohtë tek gratë shtatzëna nuk janë transmetuar mirë. Nëse jeni shtatzënë, është mirë të shmangni dushet e ftohta derisa të konsultoheni me një mjek për të përcaktuar nëse ato janë të sigurta për ju.

Ulja e testosteronit

Shkenca është e përzier mbi efektet e ujit të ftohtë në testosterone. Një studim zbuloi se zhytja në ujë të ftohtë zbehte përgjigjen e testosteronit dhe citokinës (citokinat u tregojnë qelizave imune se si të funksionojnë) te njerëzit që sapo kishin përfunduar ushtrimet e rezistencës. Studime të tjera, megjithatë, kanë zbuluar se zhytja në ujë të ftohtë ka pas ose aspak efekt në testosteronin.

Të mirat dhe të këqijat e dushit të nxehtë

Dushet e nxehta kanë të mirat dhe të këqijat. Disa prej tyre përfshijnë:

Të mirat:

Lehtësimi i simptomave të frymëmarrjes

Reduktimi i njollave

Muskujt relaksues Disavantazhet:

Thatësi dhe kruajtje

Mund të përkeqësojë ekzemën dhe gjendjet e tjera të lëkurës

Ajo rrit presionin e gjakut

Cili është më i mirë: Dushi i nxehtë apo i ftohtë?

Nëse dushi i nxehtë apo i ftohtë është më i miri varet nga mënyra se si ndiheni, çfarë përfitimesh po kërkoni dhe madje edhe në cilën orë të ditës bëhet dushi.

Dushet e ftohta mund të jenë stimuluese dhe energjike, ndaj rekomandohen shpesh herët gjatë ditës. Një dush i nxehtë ose i ngrohtë mund të përmirësojë gjumin, duke i bërë ato të përshtatshme për gjumin ose natën.

Një dush i ftohtë rrit rrjedhjen e gjakut në thelbin e trupit ndërsa zvogëlon rrjedhjen e gjakut në zonat sipërfaqësore, duke reduktuar kështu inflamacionin e kuyçeve dhe lëkurës. Një dush i ngrohtë ose i nxehtë hap enët e gjakut në të gjithë trupin dhe mund të zvogëlojë dhimbjen dhe lodhjen e muskujve.

Disa sugjerojnë që ju mund të merrni përfitimet e të dy dusheve duke alternuar temperaturat e nexhta dhe të ftohta, ose duke ndjekur një dush të nxhetë ose të ngrohtë me një presion të ujit të ftohtë 30 deri në 90 sekonda.

Sa gjatë duhet të bëni një dush të ftohtë

Për të përfituar përfitimet e një dushi të ftohtë, duhet të kaloni të paktën 30 sekonada në ujë midis 50 dhe 60 gradë C. Nuk ka nevojë të bëni dush të gjatë të ftohtë – në fakt, përfitimet fillojnë të humbasin pas tre minutash.

Për të zbuluar presionin e ujit të ftohtë, provoni me sa vijon:

Bëjeni shkurt: Kur provoni për herë të parë një dush të ftohtë, synoni të kaloni jo më gjatë se 30 sekonda nën ujin e ftohtë. Ju mund të rrisni kohën ndërsa trupi juaj përshtatet.

Lehtësim: Në vend që të ekspozoheni menjëherë në një dush të ftohtë, filloni gradualisht me ujë të ngrohtë dhe më pas rregulloni temperaturën.

Provoni shkurt me kontrast: Ka gjithashtu përfitimet të mundshme nga marrja e dusheve me kontrast, të cilat alternojnë midis një faze të nxehtë prej dy deri në tre minuta dhe një faze të ftohtë prej rreth 15 sekondash. Bëni këtë për tre ose katër cikle dhe përfundoni dushin me fazëne ftohtë.

Përmbledhje

Një dush i ftohtë pretendohet se ka shumë përfitimet shëndetësore. Ndërsa kërkimet tregojnë se dushi i ftohtë mund të përmirësojë qarkullimin, imnitetin dhe shëndetin mendor, kërkimet mbi efektet e tyre në humbjen e peshës dhe shëndetin e lëkurës dhe flokëve janë ende në vazhdim.

Disavantazhi kryesor i dusheve të ftohtë është se shumë njerëz i shohin ato të pakëndshme. Një dush i ftohtë mund të jetë gjithashtu i rrezikshëm për ata persona me sëmundje të caktuata të zemrës ose mushkërive. Dushi i nxehtë dhe i ftohtë kanë përfitime të ndryshme, kështu që njëri nuk është më i mirë se tjetri.